חמסה: אוכל רחוב בחיק הטבע

בקיבוץ שער העמקים מסתתרת לה מסעדונת שמתמחה באוכל רחוב, למרות שההגדרה היותר מתאימה היא אולי 'אוכל חצר' ## רון ואבא שלה מציעים אוכל טעים וטרי, ויופי של אווירה. צילומים: יורם מארק-רייך


יורם מארק-רייך | 12.7.2019
בסך הכול, לא רצינו לחזור רעבים לחיפה. אז בדרכנו חזרה מטבעון אל הבית בחיפה, עצרנו בקיבוץ שער העמקים, כי המליצו לנו על מסעדת אוכל מהיר שממוקמת בחורשה בלב הקיבוץ. בעבר כבר הגענו לא פעם לקיבוץ הזה כדי להצטייד באוכל מוכן מהמטבח המשובח של 'טעמי הבית', אבל אף פעם לא העמקנו פנימה אל לב הקיבוץ.

עקבנו אחרי שלטי ההכוונה המאולתרים, וחיש מהר מצאנו את המסעדה הקטנה, שתוצרתה מוגדרת כ'אוכל רחוב', שהייתי משנה לה את ההגדרה ל'אוכל חצר'. כי היא כזו. ריהוט אקלקטי בתפזורת על גבי הגבהה של דק. מעלינו יריעת אוהל, ועליה מסוככים צמרותיהם של עצים גבוהים. יש גם יתושים, לא נכחיש, אבל רון המקסימה שמתפעלת את המסעדה עם אבא שלה, נדיר, מיהרה לספק לאשתי המודאגת תכשיר דוחה יתושות (הנקבות הן העוקצות), והן שמרו ממנה מרחק.


המסעדה נפתחה ב-5.5.2018, על ידי רון צורן, חיילת משוחררת, שתיכף תחגוג יומולדת 24, יחד עם אביה נדיר. הם בנו את הכול במו ידיהם, בעיקר מחומרים ממוחזרים, בהשקעה לא גדולה. והם כל הזמן מוסיפים ומשדרגים.

רון גדלה בקיבוץ, ואבא שלה נדיר היה מנכ"ל תחנת הקמח של המקום, ואחר כך שימש כמנהל הרכש של מפעל כרומגן ששייך לקיבוץ. כיום, שניהם עוסקים רק בתפעול המסעדה, ורון אמרה לנו שזה כיף לעבוד עם אבא, ושזה עושה רק טוב ליחסים שלהם.

היא שירתה בפיקוד צפון כסמלת מבצעים בחיל התקשוב, השתחררה בגיל 21 ויצאה לשליחות של הסוכנות היהודית בטורונטו שבקנדה, שם הדריכה ילדים בני 4-12 בנושאי תרבות ישראל במשך שלושה חודשים. אחר כך היא המשיכה לטייל מספר חודשים בקנדה. חזרה לארץ והתחילה לעבוד בחברת צים כמתאמת יצוא למזרח הרחוק, ובמקביל היא עבדה במספר חדרי בריחה.

עד כאן, מסלול די רגיל למישהי בגילה. אבל כאשר מלאו לה 22, הציע לה אביה להגשים חלום משותף שלה ושלו, ולפתוח מסעדה שאותה ינהלו יחדיו. "יש לי המון תשוקה לבישול, אני מאוד אוהבת לאכול. מאז שאני קטנה אני אוהבת להסתובב בין הסירים שאמא שלי מבשלת, וכשגדלתי היא נתנה לי את האפשרות לבשל יחד איתה."

רון ואביה זיהו מקום פוטנציאלי להגשמת החלום, חורשה במרכז קיבוץ שער העמקים, בצמוד למבנה שבעברו שימש כנגריה של הקיבוץ. "המבנה היה ישן ומוזנח. שיפצנו אותו, הבאנו רהיטים וחלונות ממוחזרים, ולמעשה את השיפוץ עשינו בעצמנו."

את השם חמסה הם בחרו מכמה סיבות. כזכור, את המסעדה הם פתחו לקהל הרחב בתאריך 5.5, ובשלב הראשון היו להם רק חמישה שולחנות, והתפריט כלל רק חמש מנות. לכן היה מתבקש לקרוא למקום 'חמסה', וחוץ מזה – השם הזה גם אמור להביא מזל...

החזון שלהם היה להקים מסעדה שתציע אוכל טעים במחירים נוחים. ואכן, הם מכינים את הכול במקום, והם מקפידים לשמור על טריות האוכל ועל אופיו המקומי. הם משתמשים בחומרי גלם מקומיים, ומגישים בירות בוטיק ישראליות. גם האימא ריקי, שהיא מורה במקצועה, תורמת את חלקה ומכינה את קינוח המלבי.

אנחנו התאהבנו ברון, ברגע שפגשנו אותה. היה כיף לשמוע שהיא מגשימה את החלום שלה: "אני קמה כל יום עם חיוך והתרגשות. בעבר ביליתי כמה שבועות במספר חוות בחבל טוסקנה באיטליה, והתלהבתי מסוג האירוח המיוחד ומהקרבה בין האוכל לאדמה. המקום הזה הפך לבית השני שלנו. האווירה של הקיבוץ נשמרת. המבוגרים מגיעים לכאן על הקלנועיות שלהם, וחבר'ה צעירים מסוגלים להתייצב בחצות, כשאנו כבר סגורים, ולשאול אם אכפת לי להוציא להם מלבי..."

בימי חמישי בערב המקום מתפקד על תקן פאב שכונתי עם תפריט בירות ונשנושים. גם בעת הביקור שלנו, בסתם יום שלישי בשעה 19:00, השמיעו הרמקולים מוזיקת בלוז וסיקטיז וסבנטיז, והרוח היתה נעימה, וחתול קטן ניסה להתיידד איתנו כדי לזכות בשאריות, והאווירה שלווה ונהדרת.

בכל חודש מתקיים כאן שוק החלפות של בגדים. ויש גם הופעות של להקות ואמנים צעירים.

עוד שהאב אחראי על הצד הניהולי של המקום, רון מתפעלת את המטבח. התפריט מצומצם, והמחירים נוחים לכל כיס. למשל: שניצלים בפיתה (25 ₪), סמבוסק טבעוני עם חומוס (18 ₪), כבד עוף מקורמל בדבש (28 ₪), סביח (20 ₪), קבבונים (28 ₪) וכמה סוגים של צ'יפס. מנות הצד כוללות: צ'יפס (תפו"א / בטטה), כרובית בתנור, פיצוחי לימה. הצמחונים יוכלו להזמין: שעועית בובעס, סביח כרובית, שווארמה פטריות ועוד. וגם הטבעונים לא ייצאו מכאן רעבים. פלטה זוגית עולה 80 ₪, פלטה לשלושה – 115 ₪, פלטה לארבעה – 150 ₪.

אנחנו ביקשנו לטעום מבחר מתוך המנות, ורון הכינה לנו ארוחת טעימות שכללה קבבונים, כבדי עוף על הפלאנצ'ה, סביח, 3 סלטים קטנים, צ'יפס בטטה, כרובית, ולקינוח – מלבי, ואני טעמתי גם ארטיק קוקוס טבעי טעים מאוד.

כל מה שטעמנו היה טרי וטעים, וניכר היה שהוכן מתוך אהבה. את הארוחה הנהדרת ליווינו בשליש בירה ברזל מקומית. למרות שיוצא לנו לאכול לא מעט במסעדות יקרות ויוקרתיות, הרי שכאן, נהנינו מהאוכל הטעים והפשוט הרבה יותר.

שעות פעילות:
ראשון: סגור.
שני-שבת: 12:00-15:00
שני-רביעי, שבת: 18:00-21:00
חמישי: 18:00 לתוך הלילה שישי: 20:00 לתוך הלילה
נגישות: בקרוב יונגש המקום לנכים.
לא כשר. בשרי. אין רכיבים חלביים.
חמסה, קיבוץ שער העמקים. טלפון: 04-9849500



מאמרי מערכת